Untitled Document
Untitled Document


 Wie zijn wij?        
 Wandelen in Brussel        
 Wandelen in Grimbergen   en Vilvoorde    
 Wandelen in het groen        
 Oorlog        
 Speciaal       
 Polymnia in SAM        
 Polymnia in de media        
 Contact        
 Website info        
  Zoeken        

Polymnia in Allemaal Sam op Eén en Radio 2.

Voor de voorlopig laatste aflevering trok Sam naar het Sint-Katelijneplein in hartje Brussel. In onze hoofdstad wonen tussen de 2000 en 4000 daklozen. Ze leven op straat en moeten ook in de barre winterkou zichzelf zien te redden met niets meer dan wat oude kleren, dekens en voedsel dat door vrijwilligers wordt bedeeld.

Hieronder staat een overzicht van de radio- en tv- reportages die één maakte in samenwerking met Sonja De Smedt van Polymnia vzw. Videofragment te bekijken!  Allemaal SAM op Eén (18 januari 2006)

Sonja Desmedt is stadsgids, kent Brussel als haar binnenzak en probeert al jaren een helpende hand te bieden aan de mensen die niks of niemand meer hebben. Ze doet dit niet alleen met materiële hulp, maar wil de daklozen terug aan het werk krijgen. Daarom startte ze een project op waarbij ze daklozen omschoolt tot stadsgidsen.

Op die manier krijgen stadsbezoekers ook een andere kant van Brussel te zien, een kant die voor toeristen maar al te vaak verborgen blijft, maar desalniettemin een dagelijkse keiharde realiteit is, een keiharde realiteit voor de daklozen die op deze manier hun verhaal kunnen vertellen en bovendien waardering én hun eigenwaarde terugvinden in hun job als stadsgids.

In Sam op Eén kon je kennismaken met Etienne en Joost, twee daklozen die onder begeleiding van Sonja hun eerste ervaring als gids opdeden.

                              Herbekijk hier de uitzending

Opgelet: Windows Mediaplayer is vereist om de uitzending te bekijken.

Klik hier om te bekijken

 Geluidsfragment te beluisteren  Allemaal SAM op Radio 2 (28 november tem 19 december 2005)
 

Ook in 'Allemaal Sam!' op Radio 2 liep in december een reportagereeks over Sonja en haar daklozenproject.

Sonja De Smedt gidst al 22 jaar toeristen door Brussel. Op haar tocht heeft ze niet alleen oog voor de historische monumenten en statige musea, maar komt ze in aanraking met armoede en dakloze mensen. In Brussel alleen al zouden er zo'n 2000 mensen op straat leven.

Omdat armoede haar niet onverschillig laat, heeft Sonja besloten de handen uit de mouwen te steken. Als de mensen zeggen dat daklozen luierikken zijn, is haar antwoord: 'geef ze dan werk!' En dat is wat Sonja doet, met haar opleidingen voor daklozen, tot stadsgids.

Je kan de 4 fragmenten hier herbeluisteren:

Zonder dak: (28 november 2005)

'Allemaal SAM' op radio2 bracht vier weken lang een portret van Sonja en Etienne, weldra de eerste gids voor de stadswandeling: de kunst van het overleven. In het eerste fragment maak je kennis met Sonja, die vertelt hoe sommige mensen uit de maatschappij worden geweerd.


Zonder dak: (5 december 2005)

In een tweede fragment maken we kennis met Etienne, die al 21 jaar op straat leeft. Hij vertelt over de manier waarop mensen naar hem kijken. "Ge zijt precies nog slechter als ne vuilbak dat buiten staat" stelt hij.

Vroeger was Etienne getrouwd, had hij een huis en twee dochters. Vandaag heeft hij niets, geen dak boven zijn hoofd. Hij sleept zijn eetkamer, slaapkamer en garage allemaal in één zak met zich mee.


Zonder dak: (12 december 2005)

Ondertussen krijgt Etienne zijn opleiding tot stadsgids. Sonja complimenteert hem met omdat hij goed 'vanuit de onderbuik' verhalen kan vertellen. Hij krijgt ook het advies te douchen, zijn baard te knippen en op tijd op de afspraak te zijn voor de rondleiding.

Etienne is van plan om als gids de slaapplaatsen van de daklozen te tonen. Het is niet de bedoeling om de miserie te etaleren, maar de mens erachter te laten zien. Of zoals hij zelf zegt: "wij zijn clochards, maar wij zijn nog steeds mensen en geen misdadigers."


Zonder dak: (19 december 2005)

In deze laatste aflevering volgen we Etienne, wanneer hij voor de eerste keer met publiek op stap gaat door Brussel. Hij toont 'zijn huizeke' en legt uit hoe je er voor kan zorgen dat je 's nachts droog blijft als je buiten slaapt.

Ondanks een leven zonder dak boven het hoofd, blijft Etienne positief ingesteld. Nu hij als stadsgids rondleidingen kan geven, krijgt hij opnieuw complimenten en zien de andere mensen hem staan.

Ben jij geïnteresseerd in één van de stadswandelingen georganiseerd door Sonja en de daklozen? Raadpleeg dan de rubriek "Wandelingen in Brussel" en de wandeling "Armoede en de kunst van het overleven" voor meer info.
 
Untitled Document
  Untitled Document